Hem Lösenordshantering Cybersäkerhet 101: Hur man skapar ett starkt lösenord för att hålla hackarna utanför
how to create a strong password

Cybersäkerhet 101: Hur man skapar ett starkt lösenord för att hålla hackarna utanför

förbi Emma Wilson

Med de flesta av vår mest sårbara information online, cybersäkerhetsöverträdelser blir allt vanligare med förödande konsekvenser. Förbi 2025 det är beräknat att it -kriminalitet kommer att kosta lika mycket som $10.5 biljoner globalt.

Medan it -brottslighet tar många former, svaga lösenord är ett av de vanligaste sätten att hackare får tillgång till vår information. Den första försvarslinjen mot hackare granskar styrkan i dina lösenord. För att hålla dina data säkra, du kommer att behöva lära dig hur du skapar ett starkt lösenord.

Undvik svaga lösenord

Svaga lösenord gör ett hackers jobb till en lek. Men det som räknas som ett svagt lösenord?

En undersökning gjord av Storbritanniens National Cyber ​​Security Center visade det över 23.2 miljoner konton valde den klassiska 123456 som lösenord, tätt följt av, du gissade det, 123456789. Även om dessa är lätta att komma ihåg, de gör också åtkomst till din information online ett enkelt jobb för hackare.

Andra svaga lösenord inkluderar uppenbara gissningar som ditt för- eller efternamn, ditt favoritidrottslag, eller helt enkelt ordet “Lösenord”. 

Cybersäkerhet 101: Hur man skapar ett starkt lösenord

Nu när du vet de populära lösenordsalternativen att undvika, låt oss ta en titt på vad som gör ett lösenord starkt. Dessa tips bör hjälpa till med att skapa järnklädda lösenord för dina konton.

Gå inte för det uppenbara

Medan vi redan har påpekat några av de vanligaste lösenordsfaux pas, det finns några mer uppenbara som behöver uppmärksamhet. Använda bokstavskombinationer som ligger nära varandra på tangentbordet, som den ständigt populära qwerty, är en no-go.

Du bör också undvika att använda några namn som kan vara uppenbara att gissa eller som du kan ta reda på genom online -forskning. Ja, detta utesluter din partners namn, barns namn, eller husdjursnamn.

En hård och snabb regel för lösenord är att gå med något som bara du vet.

Ju längre desto bättre

När det gäller lösenord, längd spelar roll. Ju kortare lösenord, desto lättare är det att hacka. Den allmänna regeln är att ett lösenord aldrig ska vara kortare än 8 tecken långa. Medan längre lösenord är svårare att komma ihåg, de är mycket svårare att knäcka.

Ett nummer, Symbolkombination kommer precis upp! 

Starka lösenord kommer att ha en kombination av bokstäver, siffror och symboler. För att göra det lättare att komma ihåg, försök att stava ord och ersätta bokstäver med symboler som liknar varandra. Till exempel, om ditt lösenord innehåller bokstaven 'S’ ersätt den med a $. Eller byt ut ett ‘O’ med en ‘0’. Du förstår tanken.

Versaler och gemener vinner loppet

Medan ditt lösenord bör innehålla både bokstäver och siffror, gör det lufttätt med lite stora och små bokstäver. Detta kan vara svårt att komma ihåg, så gör det lite enklare genom att bara använda den första och sista bokstaven i ditt lösenord.

Gå inte efter boken

Försök ditt bästa för att undvika att använda vanliga ord som finns i ordlistan. Det finns massor av gratisverktyg tillgängliga för hackare online som automatiskt dekrypterar lösenord genom att tråla igenom ordlistan. Om du använder ett enda ord, ändra det med symboler och en blandning av små och stora bokstäver.

Prova en fras

Så om du inte kan gå för ett ord, var lämnar det dig?? Du kan välja en minnesvärd fras. Fraser gör mycket starkare lösenord och är ofta lättare att komma ihåg än enstaka ord. Dessa kan innehålla allt från kända ord till populära sångtexter.

i alla fall, du bör aldrig använda en populär fras eller text utan att ersätta några bokstäver med symboler eller använda slumpmässiga versaler. Detta beror på att populära fraser ofta ingår i de hackarordböcker vi talade om tidigare.

Handskrivna påminnelser

Om du absolut måste skriva ner dina lösenord, spara dem inte någonstans på din dator. Dokument på din dator med en lista med lösenord är lättare att hitta än du tror. Behåll en dedikeradhandskrivendokument i ett säkert utrymme där ingen kommer att kunna hitta det.

Det är också en bra idé att skriva ner en lista med tips för dina lösenord istället för själva lösenorden. På nytt, dina tips bör vara information som bara du vet svaren på. Det är en bra idé att göra dina lösenordstips mindre uppenbara genom att blanda ihop bokstäverna eller formulera dem kryptiskt för att vara extra säkra.

Aldrig, Använd någonsin samma lösenord två gånger

Säker, det är lättare att komma ihåg men att använda samma lösenord två gånger riskerar din information. Även om du har tagit alla steg ovan för att skydda dina data om ett konto äventyras så är alla dina konton det.

Det kan verka som en olägenhet, men att ha olika lösenord för varje konto innebär att om man blir hackad, du sparar dig tid och ansträngning för att behöva återställaAlltav dina lösenord.

För att göra det lite lättare, försök välja dina lösenord enligt ett tema. Det här kan vara allt från karaktärer i din favoritbok, till regissörerna för dina favoritfilmer. Oavsett vilket tema du går för, Kom bara ihåg att följa numret, symbol, och kapitaliseringsregler!  

Lösenordsfri autentisering: Framtiden för cybersäkerhet

Att skapa ett starkt lösenord är det första steget för att hålla hackarna på avstånd. Dessa tips bör hjälpa dig när du funderar på hur du skapar ett starkt lösenord. i alla fall, att komma ihåg flera kombinationer av symboler och bokstäver kan bli lite av en mardröm. Spara dig själv för huvudvärk och få en betrodd lösenordshanterare istället.

Lösenordshanterare är ett enkelt sätt att hålla din data extra säker, och behöver inte ständigt klicka “glömt ditt lösenord?” varje gång du loggar in. Komma i kontakt och ta reda på mer om hur PasswordLess -autentisering håller dina data säkra med bara ett lösenord.